Skip to main content
Tiskové zprávyWomen's FINdependence

Tisková zpráva | Women’s FINdependence Day: Oslava 94 let od založení BPW International a podpora ekonomické nezávislosti žen

Organizace Business & Professional Women CR (BPWCR) oslavila 94. výročí od založení své mateřské mezinárodní sítě BPW International akcí FINdependence Day, která se včera konala v Praze ve spolupráci s investiční společností ATRIS. Hlavním posláním BPWCR je podpora ekonomické nezávislosti žen, a právě prostřednictvím vzdělávacích aktivit, jako je tato konference, se organizace snaží naplňovat jeden ze svých cílů.

Business & Professional Women International, založená v roce 1930 ve Švýcarsku, si klade za cíl zlepšovat postavení žen na pracovním trhu i v osobním životě. Významnou součástí tohoto poslání je podpora finanční gramotnosti, která je klíčová pro dosažení skutečné ekonomické nezávislosti. BPWCR se dlouhodobě zaměřuje na vzdělávání žen v této oblasti. 

Podle informací AKAT vůbec neinvestuje 46 % žen, zatímco mužů jen 27 %. Aktivní správa financí přitom ženám umožňuje lépe plánovat svou budoucnost, získávat finanční jistotu a zajištění na stáří. Tato disproporce nadále přispívá k tomu, že ženy jsou zvláště v seniorském věku mnohem více ohroženy chudobou než muži.

„Je pro mě stále překvapivé, jak málo žen se zajímá o správu svých financí a nechává to na mužích. Ale vidím, že v posledních letech zájem stoupá a my se snažíme ženy na toto téma rozpovídat, sdílet zkušenosti a rady. I proto jsme začaly pořádat ve spolupráci s Marikou Čupou z fin4elle FINdependence konference, abychom tak přispěly ke vzdělávání a osvětě,“ uvedla Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR během zahájení.

Tématem Women's FINdependence Day byly investice do nemovitostí. Účastnice měly možnost se dozvědět, jak správně vyhodnotit investiční příležitosti v realitním sektoru, jaké jsou pro a proti investování do individuálních nemovitostí versus do nemovitostních investičních fondů, jak si vybrat vhodný fond a jaké jsou plusy a mínusy investování do nemovitostí jako dlouhodobého nástroje pro zajištění finanční stability.

Mezi klíčovými řečníky se představila Romana Hárovníková, ředitelka pro korporátní obchod ATRIS investiční společnosti, která radila jaká kritéria sledovat při výběru investičních nemovitostních fondů, kterých je na trhu 143, a na co si dát pozor. Roman Kolev, člen představenstva a ředitel pro strategie ATRIS investiční společnosti, vysvětlil strategii společnosti, rozebral aktuální trendy v oblasti investování do nemovitostí a také nabídl svůj pohled na dluhopisy. Ivana Birtová, realitní a investiční specialistka z Realitního Shakeru, zase hovořila o výhodách investic do nemovitostí a sdílela praktické tipy pro začínající investorky.

Konference také vyslala jasný signál ohledně důležitosti investování jako prostředku pro zajištění na stáří. Finanční znevýhodnění žen během jejich produktivního věku se totiž negativně propisuje i do úrovně jejich důchodovém zabezpečení. „Investování je klíčový nástroj pro zajištění budoucnosti, ať už jde o vytvoření pasivního příjmu nebo finančního polštáře pro důchod. Důchodový schodek v rozpočtu dosahuje 30 miliard korun a na stát se nelze spoléhat. Nízkopříjmové domácnosti to tolik nepocítí, ale pro středně příjmové to bude obrovský skok a musíme se na důchod začít připravovat,“ zdůraznila Romana Hárovníková.

Součástí diskuse bylo také představení Dlouhodobého investičního produktu (DIP), nástroje, který je v České republice zatím málo rozšířený (podle AKAT si DIP účet od začátku roku otevřelo jen 53 tisíc lidí), ale nabízí velký potenciál pro diverzifikaci investic a optimalizaci výnosů. Panelisté se shodli na výhodách tohoto nástroje oproti penzijnímu připojištění, které i vzhledem k přísné regulaci trhu není schopno generovat takové výnosy jako jiné investiční nástroje, a poskytli účastnicím cenné rady, jak s ním pracovat. „DIP není produkt, ale daňový nástroj. Klade na nás nároky si rozmýšlet, kam chceme dávat peníze. Je třeba vzít v potaz omezenou likviditu a tím pádem si dobře rozvrhnout, které investice budou součástí DIP. Samozřejmostí je nedávat všechny prostředky do jednoho investičního produktu,“ připomněla Ivana Birtová.

Women's FINdependence Day opět prokázal, že o vzdělávací akce tohoto typu je zájem a jsou potřebné. BPWCR bude i nadále podporovat ženy v oblasti finančního vzdělávání a investování, protože právě tyto dovednosti jsou nezbytné pro celkové posilování jejich postavení ve společnosti. Více o Women's FINdependence najdete na našem webu https://bpwcr.cz/investovani/.