Skip to main content
aktualitaPozvánka

7.9.2024 – Závěrečný galakoncert festivalu Zlatá Pecka 2024 🗓

By 1. 5. 20244 května, 2024No Comments
Naplánovaná událost aktualita Pozvánka

Přijměte pozvání na závěrečný galakoncert festivalu Zlatá Pecka 2024, který se uskuteční v sobotu 7.9. od 19:00 v Pardubicích – Sukově síni Domu hudby.

Čeští pěvci, instrumentalisté i orchestry šíří slávu naší kultury po celé zeměkouli. Vyslanci klasické hudby reprezentují Českou republiku na nejprestižnějších pódiích světa. A my bychom na ně měli být náležitě hrdí. Letos slavíme hned dvě významná kulatá hudební výročí. Uplyne 200 let od narození velikána, zakladatele české národní hudby a reprezentativní tvůrčí osobnosti českého národa, Bedřicha Smetany. Tím druhým je sto let od založení Roku české hudby. Od té doby se slaví pravidelně každých deset let a programově rozvíjí povědomí o české hudbě v zahraničí.

Českým velikánům je věnován i letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Zlatá Pecka. Velké orchestrální, stejně jako komorní koncerty jsou složeny výhradně z děl českých skladatelů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka nebo Bohuslava Martinů. Hvězdná jména klasiků doplní mladí, dosud neznámí talentovaní skladatelé, kterým festival Zlatá Pecka poskytne první šanci předvést svůj um.

Patronkou festivalu Zlatá Pecka je světově známá mezzosopranistka Dagmar Pecková, se kterou se můžete setkat ve středu 15. května na podvečerním setkání  v atelieru známé módní návrhářky Ivany Follové.