Skip to main content
aktualitaUprise

Za vzděláním do Lotyšska, Kristýna Stoklásková

By 11. 9. 20188 října, 2018No Comments

Tři ženy. Tři zástupkyně České republiky se vydaly reprezentovat svou rodnou zemi do Lotyšska v srpnu 2018. Lenka, Kristýna a Iva.
Zde se na jednom místě, uprostřed lesů a blízko pláže, týden vzdělávaly na téma Sociální podnikání, pod záštitou Erasmus Plus Programme of the European Union a lotyšskou organizací Inspiration by Motion.
Organizace Business and Professional Women ČR se podílela na tomto osmidenním programu s názvem UPRISE a její tři členky tak získaly příležitost nejen se dovzdělat v oblasti sociálního podnikání, ale hlavně poznat rozdíly v přístupu k neziskovým organizacím v dalších evropských zemích. Celkem 26 účastníků z Lotyšska, Maďarska, Itálie, Španělska, Řecka, Polska, ČR a Portugalska.

„Nechtělo se mi tam,“ začala své vyprávění Kristýna. „Znáte ten pocit, že bez vás by se život v práci zastavil a vy přesto musíte odjet, protože jste to slíbili? A tak jsem jela. První den jsme poznávaly krásy Rigy a pak jsme se vydaly autobusem na pobřeží do Kempu Ergli nedaleko městečka Bernáti, kam jsme dorazily k večeru. Ráno začal osmidenní tréninkový program a při snídani jsme měly příležitost poznat, že jsme ze všech účastníků nejstarší. Nevím proč, ale žila jsem v domnění, že Erasmus + má to plus, protože tyto programy konečně otevřely nám, starým.

Po prvotním šoku, co mi tak asi osmnáctiletý, dvacetiletý nebo pětadvacetiletý hoch nebo holka mohou předat, jsem si trénink začala užívat. Ten jejich pohled na věc, tu jejich zapálenost a takovou tu víru, že všechno je možné. Brzy jsem pochopila, že jsme na jedné notě. Sama zastávám názor, že je možné skutečně vše, když se opravdu chce a dře.

Co jsem ovšem nečekala je, že si díky tomuto pobytu a tréninku (zase) uvědomím, v jak úžasné zemi to žiji. Kapitola Nezaměstnanost mi dokonale otevřela oči. Nejen, že jsme probírali statistiky, ve kterých jsme vyšli nejlépe z těchto osmi zemí. Ale probírali jsme přístup k mladým lidem, podnikatelům nebo právě podnikatelům v nezisku. Vážení, tady si dovolím zdůraznit to, jak naše republika a organizace v ní, vymýšlejí programy a mentoringy pro mladé a začínající podnikatele v poměrně velkém, a hlavně kvalitním měřítku. Ta podpora nemá jinde obdoby. Ostatní země by se od nás mohly učit. A tak jsme ostatní zasvětily, naše trojka a předávaly zkušenosti. Od toho jsme tam byly.

Ovšem jeden z hlavních důvodů, proč jsme v Lotyšsku byly, bylo představit a reprezentovat organizaci Business and Professional Women ČR (BPW). Na „NGO Bazzar“ = „Bazaru nestátních neziskových organizací“ se nám podařilo zaujmout a představit BPW natolik, že věřím, že na letošní jubilejní konferenci Equal Pay Day v březnu 2019 přijede několik zahraničních účastnic.

Tak moc, jak se mi do Lotyšska nechtělo, tak moc se mi nechtělo zpátky. Oba trenéři programu byli perfektně připravení, nenudila jsem se ani chvilku a zase lépe poznala sebe. Zdokonalila jsem si angličtinu. Poznala jsem skvělé lidi a každý den přes oběd si užívala 45 minut pláž. Byl to ráj na zemi, s nejjemnějším pískem na pláži, co jsem dosud v mém životě poznala. Jsem vděčná Lence Šťastné, ředitelce BPWCR, že mi tuto zkušenost umožnila a jsem ráda, že jsem tam mohla být se svými spolužačkami, které jsem tak měla možnost mnohem více a lépe poznat,“ uzavřela Kristýna své vyprávění.