Skip to main content
Equal Pay Daynapsali-o-nas

Newstream | Lenka Šťastná z BPWCR: Nepřestávám hledat cesty, jak dosáhnout cíle

Legenda české scény věnující se ženským tématům. Inspirovala stovky žen, účastní se celé řady konferencí, organizuje mezinárodní akci Equal Pay Day, díky níž se rovné odměňování a postavení žen stává klíčovým tématem pro budoucí úspěch české společnosti i jednotlivých firem. To na ní oceňují také lidé, kteří ji nominovali na cenu Impakt.

„Mými hlavními hodnotami jsou upřímnost, otevřenost a odvaha. Věřím, že bez férovosti a otevřené komunikace nemůžeme jako společnost prosperovat,“ říká Lenka Šťastná.

Lenka je jednou v desítky osobností, které soutěží o cenu veřejnosti v rámci ocenění Impakt Awards by newstream.

Co považujete za svůj největší osobní úspěch?

Založení a realizaci kampaně a konference Equal Pay Day, která žije již 15 let. Díky této kampani jsme upoutaly pozornost k nerovnostem v odměňování a přispěly ke změně pohledu na rovné příležitosti pro ženy v práci a podnikání. Tímto projektem jsme oslovily tisíce lidí, vytvořily velkou komunitu firem i jednotlivců, které s námi posouvají toto téma dále. Je skvělé vidět konkrétní dopady na společnost.

Dneska to vypadá jako samozřejmý úspěch, ale určitě nastala celá řada problémů. Jaké chvíle byly nejhorší?

Nejtěžší momenty nastaly tehdy, kdy jsem čelila finanční nejistotě a nedostatku zdrojů nejen pro tento projekt, na kterém nám záleželo. Tyto situace mě naučily přijímat rizika, trpělivosti a vytrvalosti. Snažím se být kreativní v hledání řešení a nikdy nepřestávat hledat nové cesty, jak dosáhnout cíle, i když jsou podmínky obtížné. Velmi si vážím partnerů, kteří náš projekt podporují i stovkám žen i mužů, kteří věří ve smysl této aktivity a přidávají ruku i radu ke společnému dílu.

Co vás v nejbližší době čeká?

Celý náš tým již nyní připravuje další ročník Equal Pay Day, jehož hlavním tématem je Potenciál. Řešíme nejen otázky férového odměňování, dlouhodobě se věnujeme i dalším tématům spojeným s rovnými příležitostmi a posilováním postavení žen na trhu práce. Hlavní přidanou hodnotu vidím ve sdílení zahraničních zkušeností, které mohou významnou měrou přispět ke změnám, které je opravdu nutné u nás udělat.

Celý rozhovor si můžete přečíst na stránkách Newstream.cz zde.