Skip to main content
aktualitaWEPsWomen, families, careers

Digitální rovnováha v kanceláři: Můžeme mít vše?

Na závěrečné konferenci projektu Women, Families, Careers – DIGITAL SOLUTION FOR ADULT LEARNING 25. července 2024 v Budapešti vystoupila Anna Toldy, generální tajemnice Asociace pro zdravější pracoviště, s přednáškou na téma Digitální rovnováha v kanceláři: Můžeme mít vše? Přednáška se zaměřila na výzvy a příležitosti, které přináší digitální ekonomika a její dopad na rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Podle nedávného výzkumu Mental Health at Work after the COVID-19 Pandemic Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) se pracovní stres po pandemii výrazně zvýšil. Až 80 % zaměstnanců nyní čelí riziku vyhoření. Digitalizace a nové formy práce přinášejí nové příležitosti, ale také nové výzvy, zejména pokud jde o pracovní právo, sociální ochranu a rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Hlavní rizika digitální ekonomiky

EU-OSHA a Mezinárodní organizace práce identifikovaly několik hlavních rizik spojených s digitalizací práce:

  1. Rovnováha mezi pracovním a osobním životem: Prodloužené pracovní hodiny často rozmazávají hranice mezi prací a osobním životem, což vede k obtížím udržet zdravou rovnováhu.
  2. Duševní zdraví: Neustálá konektivita a tlak na permanentní dostupnost způsobují stres, úzkost a vyhoření. Dlouhodobé používání digitálních zařízení také přispívá k přepracování a snížení produktivity.
  3. Fyzická zátěž: Práce s digitálními zařízeními může vést k problémům s očima, poruchám pohybového aparátu a opakovaným zraněním.
  4. Soukromí a sledování: Používání digitálních nástrojů k monitorování výkonu zaměstnanců může vyvolávat obavy o soukromí a negativně ovlivňovat morálku.

Podpora zdravých digitálních praktik

Abychom se s těmito výzvami vyrovnali, je nezbytné propagovat zdravé digitální praktiky. Mezi ně patří:

  • Jasné hranice pracovních hodin: Nastavení pravidel pro pracovní dobu a právo na odpojení.
  • Ergonomické praktiky: Správné sezení a používání techniky k minimalizaci fyzických problémů.
  • Podpora duševního zdraví: Programy na podporu duševního zdraví, školení v oblasti zvládání stresu a vytváření firemní kultury, která si cení pohody zaměstnanců.
  • Povzbuzování k fyzické aktivitě: Pravidelné přestávky a fyzické aktivity během pracovního dne.
  • Vzdělávání a osvěta: Zvýšení povědomí o rizicích spojených s digitální prací a školení v oblasti správných pracovních uspořádání.

Výzvy do budoucnosti

Jak řekl Josh Bersin ze společnosti The Josh Bersin Company: „Tento vývoj představuje posun od vnímání well-beingu jako benefitu k zaměření na zdravou organizaci.“ Budoucí práce vyžaduje více flexibility, podporu zaměstnanců, školení a správné nástroje, které zajistí dlouhodobou produktivitu a udržitelnost.

Digitální rovnováha je klíčem k vytvoření zdravějšího pracovního prostředí. Stojíme před významnými výzvami, které budou vyžadovat výzkum, legislativu, vzdělávání a jasné pokyny. Abychom mohli říci, že „máme vše“, musíme vytvořit prostředí, kde budou zaměstnanci cítit podporu, důvěru a prostor pro osobní i profesní růst.