Skip to main content
aktualitaWomen's FINdependence

Newstream: Nekupujte to, co je na vás moc agresivní, radí investiční bankéřka Osvaldová

Nejlepší je začít s pravidelnou investicí. Moc nad tím nepřemýšlet a každý měsíc dát stranou nějakou částku, klidně nižší, ideálně po výplatě, protože moje heslo je, co investuji, to neutratím, říká Lucie Osvaldová, výkonná ředitelka a členka představenstva Raiffeisen investiční společnosti. Rozhovor pro Newstream.cz s ní vedla Marika Čupa, investiční expertka a naše spolupracovnice, která pravidelně připravuje a moderuje naše akce zaměřené na finance a investování. Ta nejbližší, FINdependance Day, se koná již 27. srpna. Publikujeme část rozhovoru jako malý teaser. Lucie Osvaldová byla mimo jiné i naší hostkou ve FINdependence zóně konference Equal Pay Day 2024.

V investičním světě se pohybujete přes dvacet let. Jaké jsou z vaší zkušenosti nejdůležitější zásady pro dlouhodobé investování? 

V investování vnímám pár hlavních zásad, které je dobré dodržovat. Za prvé diverzifikovat, za druhé nekupovat to, co je na mě moc agresivní, za třetí vědět, že trhy se pohybují nahoru i dolů a počítat s tím dopředu. Za čtvrté vědět o tom, že v průběhu života mohu k investovaným penězům přidat další peníze či naopak v případě potřeby část peněz odebrat. A za páté, zásadní je pracovat s investováním jako s něčím úplně normálním, co je běžná součást života. Ideální je, když se z investování stane pravidelná rutina podobně jako když chodíme pravidelně k lékaři nebo vybíráme dovolenou. 

(…)

Sama investujete od roku 1999, takže investování je už dlouho běžnou součástí vašeho života. Jak vnímáte ženy jako investorky?

Z mojí zkušenosti se ženy bohužel často bojí. Hodně z nás se se bojí udělat ten první krok. Máme pocit, že je to něco hodně složitého, že musíme mít hodně peněz, že investování není pro každého a že musíme mít na investování dostatek času.

Co byste poradila ženám, které se bojí nebo mají pocit, že investování je pro ně moc složité? 

Nejlepší je začít jako první krok s pravidelnou investicí. To znamená, moc nad tím nepřemýšlet a každý měsíc dát stranou nějakou částku, klidně nižší, ale ideálně po výplatě, protože moje heslo je, co investuji, to neutratím. Takto si postupně zjistit, jakým způsobem se investice chová, co se může stát, jestli se vůbec může něco stát, protože možná si vyberu investici tak, že budu příjemně překvapená, a to, čeho jsem se bála, se třeba vůbec nestane. Zásadní je investování si prakticky osahat, protože teoreticky o tom můžeme mluvit, ale praxe je něco jiného. A když vám v investování něco nebude vyhovovat, tak si to prostě upravíte.

(…)

Lidé si často myslí, že aby mohli začít investovat, musí mít hodně peněz. Kolik peněz vlastně potřebuji, abych mohla začít investovat? 

Investovat můžete od malých částek. Třeba podílové fondy se prodávají od sta korun, takže investovat může opravdu každý. Spousta z nás chodí kolem investic velice blízko a ani si toho možná nevšimne, to je třeba příklad zaměstnaneckých akcií, které může řada lidí kupovat. Ale opět je to o tom, aby se o investování více mluvilo. Když se o investování bude více mluvit, když se z toho stane normální téma, začneme si mnohem více všímat příležitostí, které jsou kolem nás. 

Co radíte lidem, kteří chtějí s investováním začít? 

Když někdo chce začít investovat a neví, kde začít, tak myslím, že když začne u nějaké důvěryhodné instituce a vybere si konzervativní instrument, i kdyby to mělo být nějaké předpřipravené portfolio, tak tím relativně minimalizuje riziko chyb. Je fajn nevzít všechny peníze a nedat je do první investice, ale začít postupně, abyste měli možnost vyzkoušet si, jestli vám to vyhovuje nebo ne. Důležité je ale začít.

(…)

Rozhovor naleznete na stránkách Newstream.cz zde, který je mediálním partnerem FINdependence Day. Celou jeho verzi si pak můžete poslechnout ve formě podcastu na Spotify nebo na Apple Podcasts.